PODCAST

I vår poddserie berättar forskare om de fantastiska djur och växter som finns här, men också om problem vi behöver lösa för att få ett friskare hav kring Kungälv, Stenungsund, Orust, Tjörn och Uddevalla. Lyssna! Kanske får du också fina utflykts- och fisketips?

Podden har tagits fram med bidrag från LONA - den lokala naturvårdssatsningen.

 

1: Grundkurs i marin ekologi

Vilka miljöer finns under vattenytan kring Orust och Tjörn? Hur kan brist på stor rovfisk leda till att det blir mer fintrådiga alger? Hur blir det övergödning i havet och hur kan klimatförändringar påverka det marina livet? Vad kan vi göra för bevara goda miljöer? Vi intervjuar Susanne Pihl Baden som är professor emerita i marin ekologi och har många års erfarenhet av arbete inom 8-fjordar och närområdet – lyssna och upptäck livet i havet nära dig!

 

2: Grumlig gegga eller friska ålgräsängar?

Ålgräs bildar viktiga uppväxtmiljöer för en mängd fiskar och syresätter vattnet i havsvikar. Men sedan 80-talet har hela 60 procent av de ursprungliga ålgräsängarna längs Bohuskusten försvunnit. I Kungälv återstår nu bara två procent! Katastrofsiffror som innebär sämre vattenkvalitet och förluster av tusentals ton fisk. Vad är ålgräs, varför har det försvunnit och hur kan vi få tillbaks denna oumbärliga växt? Intervju med ålgräsexperten Louise Eriander från Göteborgs universitet.


3: Torsken, skyddet och övervakning av bestånden

1962 kunde 130 ton torsk landas inom 8-fjordarområdet. Fram till 80-talet gick det bra att ta en fisketur och komma hem med en fin middag. 2010 inrättades områden skyddade från fiske, för att det lilla beståndet som då fanns kvar skulle ges möjlighet att återhämta sig.
Vi intervjuar forskaren Mattias Sköld från Sveriges Lantbruksuniversitet om kraschen, hur man övervakar ett mycket litet fiskbestånd, vad man kan lära sig av att håva efter ägg och om vi kan göra mer för att få tillbaks torsken.