8+FJORDAR PODCAST
I 8+fjordars podcast berättar forskare om de fantastiska djur och växter som finns här, men också om problem vi behöver lösa för att få ett friskare hav kring Kungälv, Stenungsund, Orust, Tjörn och Uddevalla. Lyssna! Kanske får du också fina utflykts- och fisketips?
Podcasten producerades år 2018 med bidrag från LONA – den lokala naturvårdssatsningen.
Del 1
Grundkurs i marin ekologi
Vilka miljöer finns under vattenytan kring Orust och Tjörn? Hur kan brist på stor rovfisk leda till att det blir mer fintrådiga alger? Hur blir det övergödning i havet och hur kan klimatförändringar påverka det marina livet? Vad kan vi göra för bevara goda miljöer?
Vi intervjuar Susanne Pihl Baden som är professor emerita i marin ekologi och har många års erfarenhet av arbete inom +-fjordar och närområdet – lyssna och upptäck livet i havet nära dig!
Del 2
Hot och möjligheter i havets barnkammare
Ålgräs bildar viktiga uppväxtmiljöer för en mängd fiskar och syresätter vattnet i havsvikar. Men sedan 80-talet har hela 60 procent av de ursprungliga ålgräsängarna längs Bohuskusten försvunnit. I Kungälv återstår nu bara två procent! Katastrofsiffror som innebär sämre vattenkvalitet och förluster av tusentals ton fisk. Vad är ålgräs, varför har det försvunnit och hur kan vi få tillbaks denna oumbärliga växt? Intervju med ålgräsexperten Louise Eriander från Göteborgs universitet.
Del 3
Torsken, skyddet och övervakningen av bestånden
År 1962 kunde 130 ton torsk landas inom 8+fjordarområdet. Fram till 1980-talet gick det bra att ta en fisketur och komma hem med en fin middag.
2010 inrättades områden skyddade från fiske, för att det lilla beståndet som då fanns kvar skulle ges möjlighet att återhämta sig. Vi intervjuar forskaren Mattias Sköld från Sveriges Lantbruksuniversitet om kraschen, hur man övervakar ett mycket litet fiskbestånd, vad man kan lära sig av att håva efter ägg och om vi kan göra mer för att få tillbaks torsken.
Del 4a
Öring!
Följ en fantastisk fisk på resan mellan sött och salt ! Din guide i studion är professor Johan Höjesjö från Göteborgs universitet. I det här avsnittet får du lära dig mer om en fisk som leker och startar livet i sötvatten, men också kan spendera lång tid i havet. När ger den sig av? Hur kan den hitta hem igen? Hur kan du skapa en miljö där den trivs? Och vem är den mycket exklusiva liftaren som hänger på gälarna? Oavsett om du redan vet massor eller fram tills nu inte hade en aning om att öringar finns, kommer du att gilla detta avsnitt!
Del 4b)
Öring! Frågor från våra följare
Öringen är omåttligt populär bland 8+fjordars följare! I detta extraavsnitt svarar Johan Höjesjö från Göteborgs universitet på frågor som ställts via vår Facebooksida.
Del 5
Talande torskar och bullrande båtar
Buller från båtmotorer, pålning och andra aktiviteter kan färdas långt i vatten. Vad vet vi om hur det påverkar fiskar och andra marina djur? Marinbiologen Mathias Andersson från FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, berättar om hur fiskar och sälar pratar och om det komplicerade arbetet med att kartlägga ljudmiljöer i våra hav. Ett avsnitt som kommer att ge dig helt nya perspektiv på tillvaron.
Del 6
Sälen och skarven i 8+fjordarområdet
Sedan de fiskefria områdena inrättades 2010 pågår en het debatt om hur sälar och skarvar påverkar de skyddade fiskbestånden i 8+fjordar. Vissa tycker att jakt på dessa predatorer är fiskens enda räddning. Andra tycker att naturen ska ha sin gång. Vad vet vi egentligen om dessa djur? Lär dig mer om sälars och skarvars liv i 8+fjordarområdet och en konflikt med gamla anor. Med Karl Lundström och Maria Ovegård från Sveriges Lantbruksuniversitet.
Del 7
Invasiva arter och medborgarforskning
Japanska ostron, svartmunnad smörbult, blås- och penselkrabbor… alla är nya arter på västkusten. Vad är det här för djur, hur har de kommit hit och vad händer när de tar plats? Marinbiologen Björn Källström berättar om ett lyckat skolprojekt där elever hjälper forskare att leta efter det vi kallar invasiva arter.
Initiativtagare till projektet är Havets Framtidsverkstad och Länsstyrelsen Västra Götaland. 8+fjordar är projektägare och övriga samarbetspartners är Göteborgs universitet, Chalmers Lindholmen, Göteborgs marinbiologiska laboratorium och Sportfiskarna.
NICLAS ÅBERG
PROJEKTLEDARE 8+FJORDAR
TELEFON: 0303-73 25 13
E-MAIL: NICLAS.ABERG@STENUNGSUND.SE
ANN-CHRISTIN MATHIASSON
INFORMATÖR 8+FJORDAR
TELEFON: 0303- 73 00 18
E-MAIL: ANN-CHRISTIN.MATHIASSON@STENUNGSUND.SE
STENUNGSUNDS KOMMUN
STRANDVÄGEN 15
444 82 STENUNGSUND