Bristen på stor rovfisk är idag ett av de största miljöproblemen i havet. Finns det inga större fiskar blir det obalans i näringskedjan vilket bland annat leder till att de livsviktiga ålgräsängarna försvinner. Inom 8+fjordar pågår en rad biotopvårdande åtgärder för att hjälpa fisken på traven. Tillsammans med ideella arbetskrafter röjer vi undan vandringshinder i bäckar och åar för att vandrande rovfisk som exempelvis öring och ål ska kunna röra sig fritt upp i vattendragen. Vi lägger också ut sten och grus i strömmande partier för att skapa lekbottnar där öringen kan lägga sin rom.
Inom 8+fjordar arbetar vi utifrån ett ”Källa till hav”-perspektiv. Det betyder att vi ser till helheten i ekosystemet och utför åtgärder både på land och i havet.
Restaurering av Näs mosse i Ödsmål
I det här projektet har vi restaurerat en igenvuxen mosse i bostadsområdet Näs i Ödsmål, Stenungsunds kommun. Mossen var tidigare hemvist för bland annat vanlig groda, åkergroda, vanlig padda och mindre vattensalamander. Den fungerade också som ett vackert inslag i boendemiljön och rekreationsområde innan den blev helt igenvuxen av buskar och sly. Anledningen till igenväxningen berodde på att det dämme som tidigare hållit kvar vattnet i mossen, av någon okänd anledning grävts bort.
Inom projektet söktes medel för en restaurering av mossen och under 2022 – 2023 pågick arbetet med att röja, gräva och bygga ett nytt dämme. Mossen har nu återfått sin vattenhållande förmåga i landskapet och förutsättningarna för den biologiska mångfalden har förbättrats.
Projektet pågick mellan 2022 och 2023.
Det finansierades av LONA och medfinansierades av Naturskyddsföreningen i Stenungsund
Restaurering av vattenmiljöer i Forshälla
I det här projektet har vi tagit fram en förstudie för att skapa en öppen vattenmiljö på en äng nära Forshälla kyrka i Ljungskile. Det har ursprungligen runnit ett vattendrag på den aktuella platsen, men detta är uträtat och har letts om via ett kulvertsystem i syfte att bruka marken vilket resulterade i att det ansamlades stora mängder vatten på ängen under höst och vinter.
Målet med projektet var att återställa vattendraget till sin naturliga rinnväg för att gynna den biologiska mångfalden i området, men också att skapa en vattenupphållande åtgärd och en plats för rekreation.
Förstudien ligger till grund för det fortsatta arbetet med en ny projektansökan gällande själva anläggningen av vattenmiljön.
Projektet pågick mellan år 2022 och 2023
Det finansierades av LONA och medfinansierades av Ljungskile församling
Vattenupphållande åtgärder/våtmarksprojekt
Under senare år har vi fått allt torrare somrar med mer oförutsägbar nederbörd. Många vattendrag torkar ut vilket leder till att fiskyngel aldrig når havet. 8+fjordar har gjort en kartläggning över hur lätt olika vattendrag torkar ut under sommaren. Arbete pågår med att hitta möjliga platser för vattenupphållande åtgärder i avrinningssystemen som kan buffra vatten och motverka uttorkning i vattendragen.
Cirka 120 vattendrag är nu inventerade och resultaten ser du här:
19 vattendrag
I det här projektet valde vi ut ett antal vattendrag per kommun för vidare arbete med vattenupphållande åtgärder. Urvalet baserades på uttorkningskänslighet, risken för näringsläckage och mängden vandrande fisk.
Följande 19 vattendrag omfattades:
Tjörn: Gunnebybäcken, Säbyån, Tådåsbäcken, Viks Ödegärde, Tollebytjärnbäcken
Kungälv: Solbergsån, Kållerödsbäcken, Vallbyån
Stenungsund: Anråsån, Jörlandaån
Orust: Morlandaån, Straneå, Hagaån, Kärrebergsån, Varekilsån
Uddevalla: Bäveån, Dragsmark (Rörbäcke kile), Örtorp (Rörbäcke kile), S Rörbäck (Rörbäcke kile)
Projektet var ett samarbete mellan kommunerna i 8+fjordar och Vatten Värt att Värna. Det finansierades av LONA (statliga stöd till lokala naturvårdsprojekt) och pågick mellan år 2020 och 2023.