MER OM OSS

8+fjordar – ett annorlunda havsmiljöprojekt. En historisk och ekonomisk översikt 2005-2018

Kan arbetet i 8-fjordar klassas som ekosystembaserad fiskeförvaltning? (SLU, 2015)

Priser och utmärkelser:

8+fjordarprojektet Fjordguiderna är vinnare av landsbygdspriset Ullbaggen 2019

Landsbygdsnätverket utsåg Fjordguiderna till bästa landsbygdsprojekt i kategorin ”Nya affärsmöjligheter i blå näringar”. Så här löd juryns motivering:

”Samarbete skapar nya affärsmöjligheter. Tillsammans visar Fjordguiderna på ett utmärkt sätt hur det går att bredda utbudet, förlänga säsongen och bidra till ett miljömässigt hållbart nyttjande av en viktig naturresurs. Tillsammans med andra lokala näringsidkare har de utvecklat ett nytt koncept inom naturturism där man bland annat sjösatt det som kallas Fånga äta bo, som handlar om att sportfiskarna tar med sin fångst till en restaurang och får den tillagad där. Grundtanken är att inte vara konkurrenter utan att hjälpas åt och dra nytta av varandra vilket har bidragit till att stärka Tjörn, Orust, Kungälv, Stenungsund och Uddevalla som besöksmål”

Syftet med ullbaggepriset är att lyfta projekt och företag som på ett inspirerande sätt utvecklar landsbygden. Läs mer om Fjordguiderna och nomineringen här.

 8+fjordar – 2018 års vinnare av det nationella vattenmiljöpriset ”Sjöstjärnan” 

”8+fjordar har under flera år arbetat systematiskt med åtgärder för att restaurera och förbättra vattenmiljön i fjordarna runt Orust och Tjörn. Parallellt har man också varit med och stöttat utvecklingen av verksamheter som turism och vattenbruk. Man har arbetat långsiktigt och målmedvetet i dialog med kommuner, fiskets representanter, markägare och andra lokala aktörer. Genom sitt arbete har man visat att miljön i fjordarna kan förbättras samtidigt som det skapas förutsättning för utveckling av lokala verksamheter, ett gott exempel på hållbar utveckling och dess tre dimensioner omfattande miljö, ekonomi och social utveckling.” 

 Stort tack till alla som gjorde det här möjligt! Läs mer om priset här!

8+fjordar är stolta över att ha fått utmärkelsen  ”Årets Havsfiskare” 2015 av Göteborgs Havsfiskeklubb

”Årets utmärkelse tilldelas projektet 8+fjordar, Stenungsund. Detta lyckade projekt som startade som ett samarbete mellan fem bohuslänska kommuner, Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen, har bland mycket annat möjliggjort återetablering och skydd av arter inom projektets geografiska område, inte minst när det gäller den utveckling av piggvarsfiske i Bohuslän som sportfiskare kunnat uppleva de senaste åren.” 

Stort tack till alla er som på många sätt hjälper och stöder i vårt arbete! 

Läs mer om priset och den fina motiveringen här

Välkommen att besöka kontoret:

Stenungsunds kommunhus

Lättast når du oss via e-post eller telefon, se nedan.

Vi hörs och ses!