
RESTAURERING AV MUSSELBANKAR
Om projektet
Under havets yta finns en mosaik av livsmiljöer, var och en med sina förutsättningar för djur och växter att trivas. Särskilt artrika är miljöer med många skrymslen och vrår, som till exempel blåmusselbankar. Under senare år har dock antalet blåmusslor minskat längs västkusten. Orsaken är ännu inte känd, men troligtvis beror det på flera samverkande faktorer.
Sedan 2017 pågår försök med att hitta metoder för att återetablera marina rev och blåmusselbankar i fjordsystemet innanför Orust och Tjörn. Bland annat har 70 ton musslor lagts ut på botten i Havstensfjorden och Halsefjorden med förhoppningen att musslorna ska etablera sig och bilda bankar. Lokalerna har valts ut baserat på resultat från tidigare delprojekt och musslorna som används är spillprodukter från musselodlingar, som på så sätt får göra nytta som en ekologisk resurs.
I projektet ”Restaureringar av blåmusselbankar i Stenungsund”, som startade 2023, fortsätter vi arbetet med att hitta lämpliga områden för återetablering av musselbankar. Provrutor ska läggas ut på olika platser på havets botten och därefter kommer en storskalig utläggning av musslor att göras på de platser där provytorna visar på goda resultat.
Projektet pågår mellan 2023 och 2025 och är ett samarbete mellan 8+fjordar, IVL Svenska Miljöinstitutet och Länsstyrelsen. Det finansieras av LOVA (statliga stöd till lokala vattenvårdsprojekt) och Stenungsunds kommun.

Om blåmusslor
Musslor har en viktig betydelse för havets ekosystem. När de samlas i rev och bankar skapas hålrum och strukturer som blir livsmiljöer för andra organismer.
Musslor utgör föda för många djur både i och ovan vattnet. De bidrar också till klarare vatten och minskad övergödning när de filtrerar näring ur vattnet. En enda blåmussla kan filtrera hela 3-5 liter havsvatten per timme!