HAVSÖRINGSFISKE

Havsöringsfisket i 8+fjordar är lättillgängligt. Man kan fiska från land, båt, kajak, flytring med mera och det klara vattnet i kombination med grunda och levande havsvikar är en miljö som havsöringen snabbt växer sig stor i.

8+fjordarområdet har de senaste åren upplevt en mycket positiv trend för havsöringsfisket. Inom projektkommunerna jobbar man bland annat med kalkning och restaurering av lekområden och i den marina miljön har öringen fått mycket hjälp med återväxten tack vare att man fredat hela 8+fjordarområdet för nätfiske.

Säsongspremiären är den 1 april och sista dagen för fiske är den 30 september. Tiden däremellan är havsöringen helt fredad för lek samt återhämtning.

Minimåttet för havsöring är 45 centimeter. Det är tillåtet att ta upp två per dygn.
Handredskapsfiske är fritt inom 8+fjordar förutom i det området som är grönmarkerat på områdeskartan.

I  blått område är det förbud att fiska torsk, kolja och bleka under hela året. Vid fiske efter andra arter, som till exempel havsöring, är det under perioden från och med den 1 april till och med den 30 september endast tillåtet att fiska med handredskap från Orust och fastlandet. 

Spinn & haspelfiske

Ett exempel på en lämplig spölängd på ett haspel eller spinnspö är runt 8-9 fot med en betesvikt runt 10-30g. En ofta använd lindimension är flätlina runt 0,15mm. Fungerande beten är exempelvis skeddrag på runt 10-20g samt flytande eller sjunkande wobblers runt 9-13 centimeter.

Rapala Max Rap och Sebille Minnow är exempel på två utmärkta beten för kustfiske efter havsöring. Byt gärna ut trekrokarna till en något mindre storlek (6-8) och ta gärna bort kroken på magen för att minimera risken för felkrokning.
Flugfiske

En ofta använd storlek på flugspö är ett klass 5 eller klass 6 spö på runt 9 fot. Fisken rör sig ofta nära land och det fungerar utmärkt att fiska med vanlig flytlina. Vill man fiska djupare kan man använda intermediatelina eller linor med exempelvis sjunkande spets. Lämplig tafsgrovlek ligger på runt 0,23 mm.
Havsöringsfisket är bra hela säsongen men det finns höjdpunkter. En sådan är exempelvis i samband med att borstmaskarna leker under april månad (beroende på temperatur).
Under den perioden kan man med fördel fiska havsöringen med borstmaskimitationer. Resterande del av året fungerar det ofta bra med exempelvis olika räkvarianter eller fiskimitationer.

Räkimitationer fungerar ofta utmärkt till havsöringsfisket.

När borstmasken leker kan man ofta hitta havsöring genom att hålla koll på i vilka grunda vikar måsarna kalasar på borstmask. Fiska av de mest aktiva platserna med en lämplig imitation så hittar du ofta havsöring i närheten.