FISK- OCH HUMMERREV

 

Har hummern hittat hem?

Vad fungerar bäst som konstgjort rev - stenblock, cementrör eller burar av armeringsjärn? Under vårvintern 2013 sjösattes detta projekt i samarbete med miljöenheten i Stenungsunds kommun. Redan efter några månader hade hummer, men också snultror och berggyltor, hittat till de nya reven. Ett syfte med projektet är att hitta ett sätt att bygga rev som är både funktionellt och ekonomiskt.  Tunga material som stenblock har testats tidigare, men sjunker ned igenom mjuka havsbottnar. Dessutom är de dyra att frakta och hantera. 

Våren 2018 fick vi regionalt stöd av länsstyrelsen för en utvärdering av de konstgjorda reven. Effekterna ska nu följas upp och utvecklingen ska jämföras med tidigare filmmaterial från området. Vi ska bland annat titta på vilka arter som etablerat sig i reven, om hummerbestånden i området har ökat och hur materialen i reven har åldrats. Följ med oss till reven genom att klicka på länken nedan!

 

 

  • Detta delprojektet startades 2011 och avslutades 2015, men ska nu utvärderas med hjälp av regionalt stöd från länsstyrelsen
  • Läs mer i slutrapporten om metodutveckling för restaurering av hummerbiotoper, som du hittar här.
  • För frågor kring projektet, kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., Stenungsunds kommun.